Clinic 17 maart: Pim Scherpenzeel

 

Aankomende zaterdag 17 maart 2018 worden er maar liefst twee clinics gegeven! Tijdens de eerste clinic gaan we zitvolleyballen. Er zijn natuurlijk grote verschillen tussen zitvolleybal en normaal volleybal, maar dat is niet zo 1-2-3 uit te leggen in een paar woorden. Daarom hebben we geregeld dat de spelers en speelsters van het Volleybal College Drechtsteden zelf de verschillen kunnen ervaren. De clinic wordt gegeven door niemand minder dan de bondscoach van het Nederlands zitvolleybal damesteam: Pim Scherpenzeel!

Hij is 53 jaar en is al 30 jaar betrokken bij het volleybal! Zelf heeft hij ook volleybal gespeeld en tegenwoordig doet hij heel af en toe nog eens mee met een echt veteranenteam.

Als coach doet hij het ook niet rustig aan. Naast het Nederlands zitvolleybal damesteam coacht hij ook nog SKC Dames 1 en een damesmasterteam in zijn woonplaats Alphen aan den Rijn.

We hebben Pim wat vragen voorgelegd. Zie hieronder het verslag.

Wat is jouw drive/motivatie in het volleybal?
Ontwikkeling van spelers/speelsters en van mijzelf als trainer-coach maar ook als mens.

Wat vind jij belangrijk binnen een team?
Samenwerking, elkaar kennen en elkaar iets gunnen, communicatie.

Doe je zelf nog aan een andere sport?
Ja, ik voetbal af en toe op donderdagavonden met nog meer mannen die niet meer piepjong zijn.

Wat is je grootste succes in je sportcarrière?
Ik heb het voorrecht gehad te mogen coachen op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro, september 2016. Maar grote successen uiten zich niet altijd in dergelijke grote, zichtbare zaken, maar zit voor mij vooral in kleine dingen die voor mij ook heel belangrijk zijn. Hierbij moet je denken aan kleine, persoonlijke ontwikkelingetjes waarbij mensen steeds iets beter worden.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben sporttechnisch adviseur en help opdrachtgevers bij het realiseren van nieuwe sportaccommodaties. Daarnaast heb ik een volleybalbedrijf; ik mag namens de Nevobo volleybaltrainers opleiden voor niveau 2 en 3.

Wat is de mooiste wedstrijd die je hebt meegemaakt?
Als toeschouwer de finale van de World League heren tussen Nederland en Italië, in 1996 in Rotterdam Ahoy.

Als coach de poulewedstrijd van de zitvolleybaldames in Rio, tegen Oekraïne in september 2016. We stonden 2-1 voor en hadden matchpoint in set 4, maar konden deze niet verzilveren. We verloren deze wedstrijd met 3-2 en toen vond ik dat natuurlijk niet mooi, maar als je nu terugkijkt, is het wel een prachtig voorbeeld van mooie sport met alles erop en eraan.

Hoe ben je bondscoach geworden van het Nederlands zitvolleybal damesteam?
Ik ben in 2012 door toenmalig bondscoach van de heren Joze Banfi en zijn toenmalige teammanager Cor Bruijne, gevraagd om hen een beetje te komen helpen met het opleiden van enkele nieuwe, jonge spelers. Na een soort “inwerkperiode” werd mij gevraagd om bondscoach bij de dames te worden.

Heb je nog een tip voor de spelers/speelsters van het Volleybal College Drechtsteden? (Hoe ze zich kunnen blijven ontwikkelen in het volleybal)
Ja, veel blijven investeren in je eigen toekomst en er veel voor over (blijven) hebben. Als je echt ergens wilt komen, is de enige weg om er vol voor te (blijven) gaan en altijd in jezelf geloven. Luister goed naar iedereen die het beste met je voor heeft, maar ga altijd je eigen gang en kies de weg die bij jou past. Ken jezelf en werk aan de punten waar je je in kunt verbeteren, maar werk nog harder en meer aan de punten waar je al goed in bent.

Volg ons op Social Media